Sunday, November 30, 2014

#MudahTerhibur

Teringat pulak, dulu ada someone tu pernah kata, yang aku ni manusia yang mudah terhibur. Senang sangat nak rasa bahagia. Sekecik - kecik benda pun boleh buat hati aku kembang berbunga - bunga.

Iya.

Aku manusia yang mudah terhibur.

Aku manusia yang percaya dengan janji yang orang buat. Orang buat baik, aku ingat dia betul - betul baik. Orang cakap sayang, aku ingat dia betul - betul sayang. Orang kata kerja aku bagus, aku ingat aku betul - betul buat dengan bagusnya. Iyelah. Dah nama pun mudah terhibur.

Itulah masalah aku.

Aku tak berani nak bermimpi besar - besar, berharap tinggi - tinggi. Aku takut jatuh. Kalau tinggi sangat pasang angan - angan, bila jatuh pun mestilah sakit dia bukan calang - calang. Sebab itu aku senang rasa puas hati. Cukuplah, ini cukuplah. Sudahlah, ini sudahlah.

Inilah masalah aku.

Jadinya bila Tuhan kasi sesuatu yang manis - manis untuk aku, aku cakap dengan diri sendiri, cukuplah ini. Janganlah minta yang lebih lagi. Sentiasa sedar diri. Jangan bermimpi tinggi - tinggi. Jatuh nanti, sakit sendiri.

Anak murid ajak main ceper pun, aku dah bahagia bukan main.

Dia nak cakap apa sebenarnya?

Sebenarnya nak cakap, syukur seorang manusia tu berbeza.

Jadi janganlah pertikai kalau kau macam tak pernah nampak macamana aku melampiaskan kesyukuran. Takkan aku nak jadi macam kau, setiap kali nak bersyukur je update Facebook, Twitter apa bagai.

Takkanlah.

Aku ada otak, kot.

Dah. Babai!

5 comments :

Putri Homestay said...

semoga hari seterusnya akan lebih indah dan ceria

Putri Homestay said...

semoga hari seterusnya akan lebih indah dan ceria

Cik Puan Bunga said...

@Putri HomestayInsyaallah. Terima kasih! ^^,

sheAYANG said...

Betul la tu. Setiap org ada cara sendiri nk ekspresikan rasa syukur.

Awk ni mmg cikgu yg sporting kan. Comel je nengok...

Cik Puan Bunga said...

@sheAYANGWahh! HAHA Terima Kasih! :D