Tuesday, March 17, 2015

Percaturan Taqdir.

Kalau engkau orang perasan,aku dah delete entry 'Jodoh' aku tu. Sebab bertubi - tubi orang tanya aku, kawan - kawan terdekat mula buat teka - teki itu ini, masing - masing curious mana satu kawan lelaki aku yang buat perangai. Itu tuduh ini, ini tuduh itu. Sikit sebanyak, aku rasa terpalit sama. Jadinya aku delete. Habis cerita.

Disebabkan entry itu jugak, ada seorang hamba Allah whatsapp aku pagi - pagi tadi. Concern sungguh nada beliau. Aku tahu dia risau. Mana tak risau. Entry aku tu bikin orang berteka - teki sana sini. Dan whatsapp kami akhirnya terus lead kepada terkupasnya satu isu yang selama ini aku rahsiakan jauh dalam hati perut aku.

Kadang - kadang kita ni setegar mana pun menipu, akhirnya kita tak mampu juga nak menipu diri sendiri. Kan? Selama mana kita nak acah - acah kental tapi sebenarnya dalam hati ni dia punya rapuh dah macam keropok udang yang ada banyak jual dekat gerai tepi jalan. Acah - acah sado macamana sekalipun, hakikatnya hati kita ni tak boleh nak membohong.

"Banyakkan berdoa." pesan dia.

Doa, senjata orang Islam. Aku pernah berhenti berdoa untuk sesuatu yang aku tahu memang tak akan berlaku pada diri aku. Ala ala putus asa. Dalam Islam, mana kita boleh putus asa. Rasa kebergantungan kepada Yang Maha Esa,kita tak boleh nak buang dalam diri kita sebagai orang Islam. Tapi, wajarkah kita berdoa untuk sesuatu yang tak baik untuk terjadi?

Kalau kawan aku tu tak percayakan jodoh, aku pulak kadang - kadang meragukan taqdir. Aku tahu, setiap apa yang berlaku dekat kita ni semuanya dah siap - siap Tuhan tulis. Sejauh mana pun kita merancang, akhirnya berbalik juga pada Tuhan. Aku tahu. Tapi kadang - kadang aku terfikir, tak boleh ke untuk sekali dalam hidup aku ni, aku ditaqdirkan dengan sesuatu yang baik - baik? Tak boleh ke sekali dalam hidup aku ni, aku dapat sesuatu yang memang aku hajatkan. Dekat sini, konsep bersyukur pula main peranan. Orang akan cakap, aku tak tahu bersyukur. Ya, mungkin.

Aku selalu bagitahu dekat orang, kalau kita tengok betapa bahagianya seseorang itu, betapa beruntungnya dia, there's always a glitch behind everything. Contoh, kau kaya, kau duit banyak, kerja kau bagus, tapi muka kau hodoh, kau belum dapat jodoh. Atau suami kau handsome, hidup kau bahagia, travel dalam dan luar negara, perkahwinan kau bahagia, tapi kau belum dikurniakan anak. Atau, apa - apa sahaja. Things like that. Sempurna tetapi datang dengan sedikit flaws. Sedikit cacat. Tuhan tu adil , kan? Cuma iyalah, kadang - kadang kita yang salah tafsir hikmah yang Dia mahu sampaikan pada kita. Okay, dekat sini pun, konsep bersyukur main peranan. Terimalah apa sahaja Tuhan bagi dengan hati penuh terbuka. Tuhan Maha Tahu. Tuhan Maha Tahu.

Kadang - kadang, terduduk jugak aku jadinya diperkotak - katikkan taqdir. Kita mahu yang itu, tapi Tuhan kasi yang ini. Kita fikir itu yang terbaik, tapi Tuhan kata itu yang kita perlu. Jadi bagaimana? Ustaz sekolah agama aku kata, redho. Jangan buruk sangka dengan Tuhan. Habis, macamana pulak dengan manusia yang Tuhan tunjukkan ke jalan yang bengkang - bengkok? Manusia yang salah buat pilihan dalam hidup. Manusia yang tersasar dari laluan. Manusia pendosa. Bagaimana dengan mereka? Apa, Tuhan tak sayang? Ustaz aku kata lagi, dekat situlah fungsinya iman. Iman kuat, insyallah kita selamat. Kalau iman tak ampuh, itu yang mereput rapuh. Kita lalu salahkan taqdir itu yang kejam, kan?

Aku selalu pegang kata - kata ni, "Tuhan uji sebab Tuhan sayang. Tuhan tahu kita kuat dan mampu." Tapi, bila selalu sangat dipalatkan taqdir hidup sendiri, kadang - kadang terbit juga rasa dalam hati,

"Tuhan, sayang aku ke?"

Kau rasa?


7 comments :

suezen said...

liked!.....baca and berlalu pergi....

Cik Puan Bunga said...

@suezen(Senyum)

Melissa Qhaleeda. said...

Teacher, if you read this. Do know that I miss you and this is the only way i can tell you that. Feel free to email me after you read this. I'll explain everything. Im sorry I still cant make it till this day. Thank you for the tweet "Tahniah mel" *pleased

(lisozim@gmail.com)

p/s: Teacher comel

Cik Puan Bunga said...

@Melissa Qhaleeda.Oh my god! BABEEEEE I MISS YOU TOOOOOO!

aiman mania said...

saya lupaaaa...sahabat nabi ada cakap...
"aku gembira hajatku dikabulkan oleh Allah,tapi aku lebih bahagia apabila apa yg aku doakan,dan apa yg aku hajati tidak diperkenankan Allah ..

sebab Allah tau apa yg terbaik buat diri kitaaaaaa.....suka entry nih!

Cik Puan Bunga said...

@aiman maniaAllah maha tahu? Kan :)

Anonymous said...

sentap baca..kau kaya, keje bagus, tp huduh tak dapat jodohhh..
fuhhhhh...