Wednesday, June 10, 2015

Mengenang Zaman Kegemilangan Sewaktu Bergelar Pelajar Yang Pailang.

Kalau nak bercerita pasal zaman sekolah dulu, peh. Malu pulak. Masa sekolah dulu dahlah tak pandai, nakal pulak tu. Kerja asyik nak buat cikgu sakit jantung. Dahlah suka buat loyar buruk, muka pulak set set muka mintak penampar alah boleh bayangkan betapa menyampahnya cikgu - cikgu dengan aku dulu. Kalau suruh bising,tonggang terbalikkan kelas, aku lah orangnya. Orang lain duduk dekat meja masing-masing belajar,aku boleh tawaf satu kelas , ah jangan kata satu kelas, satu sekolah aku selamba tawaf. Maklumlah , pengawas. Tapi perangai dia nauzubillah. Lagi - lagi masa Tingkatan 6. Mak datuk perangai aku , kalah Lan Todak.

Jadi,bila sambutan hari guru SEGA tahun ni adalah 'Back To School' , aku dah macam hakalahhh amendeeeee. Yelah, zaman sekolah aku bukanlah zaman yang membanggakan. Nak bangga apa kalau Addmath setakat dapat 7/100. Tu belum subjek - subjek lain yang ala ala kadar je tu. Ada takdepun English jelah yang aku boleh nak eksen sikit. Kahkah. Subjek lain memang babai laahai. Dahlah baju sekolah pun tak muat. Stress pulak nak cari baju sekolah, dengan tudung pesemua tu. Muat tak muat tu satu hal, masalahnya comel ke aku pakai baju sekolah nanti? Insecure nya lah tiba-tiba kan.


Pagi tu aku bangun awal gila. Duduk depan cermin lepas solat Subuh, dengan gigihnya pakai tudung sekolah. Ya Allah tabahkanlah jiwaku! Dengan kelepet sini sana. Tarik sini, sana senget. Tarik sana,sini senget. Sumpah aku rasa macam nak bakar kebun jiran tetangga je rasa! Sudahnya aku kelepetkan aje kanan kiri gasak kaulah sana nak jadi apa. Masa nak ke dapur untuk breakfast tu, aku melintas depan cermin tetiba eh eh siapa yang comel sangat tu, tengok-tengok lahhh muka sendiri rupanya. Kehkehkohkoh!

Sampai sekolah, tengok - tengok semua cecikgu dah feeling - feeling budak sekolah dah dengan uniform sekolah masing - masing. Cecikgu perempuan paling kelakar, dengan tudung senget benget sumpah selekeh, dengan baju renyuk sebab duduk tak angkat, main gasak je. Memang dah macam budak kelas belakang. Nasib baik aku punya tudung mendengar kata sikit. Dengan cuaca panas buat banjir ketiak. Peh kesabaran memang senipis kulit bawang. Pakai uniform sekolah ni dia punya panas nauzubillah, rasa nak bogel!


Pailang detected.
BFFTJ (Best friend forever till jannah) Kahkah kau ada?
Benda pertama yang wajib kita lakukan secara berjemaah adalah berposing dengan penuh rasa semangat yang membara ye kawan - kawan. Aku dekat sekolah kan macam perasaan artis sikit, tak payah susah - susah bawak kamera. Jalan dua tiga langkah je ada orang berebut - rebut berbunuhan nak ambil gambar sama. Eh eh dia punya riak. So kerja aku sepanjang hari tu cuma senyum, tunjuk peace, senyum, tunjuk peace sampai lebam. Macam tu sekali pentingnya aku dihati dorang - diorang ni.

Cecikgu Pendidikan Khas yang awesome dia ditahap tertinggi.
Skandal. Ni baru tujuh orang. Dekat belakang tu ada lagi empat bakul tengah tunggu turn nak posing sama - sama.
Mencuba market dengan bergambar dengan abang form 5. Nampak gaya macam boleh teruskan ni. Kehkeh.
Sorang budak form 2, sorang lagi perempuan beranak satu umur 32 tahun yang cuba menyamar jadi budak form 2 jugak.
Muka begini mohon ditampar kalau terjumpa dimana - mana.
Budak bola ni. Lagi lapan belas tahun mungkin beliau sudah bermain dengan pasukan Chelsea. Amin.
Gefren nombor satu.
Kesayangan 3KAA1 yang sumpah sayang dari Bumi sampai ke bulan.
Kami dapat kek sorang satu. Terima kasih students 5ST. Kek sedap walaupun menggemukkan. Terima kasih! Oh ini adalah ahli - ahli Kelab Awesome dekat sekolah. Kehkohkehkoh!
Budak - budak choral yang comel - comel saling tak tumpah macam cecikgunya.
Tahun ni sambutan hari guru memang antara yang terpaling awesome. Yang paling tak sangka, boleh pulak Tuan Pengetua dengan awesomenya belanja lagu dangdut seround sampai aku confuse, ni sekolah ke Kelab Dangdut. Kehkeh. Memang swag gila. And tak sangka pulak lah yang cecikgu sekolah aku ni ada bakat berlakon, ada bakat buat kelakar, ada bakat macam - macamlah. Memang awesome gila sambutan untuk tahun ni. Puas hati gila walaupun cuaca panas gila nak mati, ketiak memang banjir habis dah, dengan bau kubur, make up entah kemana - mana. Yang penting, memang terbaik!

Dahlah aku ni setiap tahun kalau tiba hari guru mesti nervous tak pasal - pasal. Takut kalau takde siapa nak kasi aku hadiah. Kehkeh. Aku ni dahlah garang, kerja asyik nak merotan manjang. Macam takde siapa pulak nak kasi hadiah. Kot - kot kalau tengok meja kosong krik krik je kan, boleh tahan sedih jugak cerita dia ni. Nasib baik alhamdulillah, datang - datang je tengok meja macam eh eh eh terima kasih awakkkk! Senyum sampai telinga. Terima kasih, buat susah - susah. Taknaklah kan korang sampai pecah tabung ayam, jual getah sekerap, tolong jiran jual air tebu pesemua semata - mata nak kasi Teacher hadiah, Allah terima kasih sangat - sangat.

Berdarah hidung.
Dalam dunia ni, sorang manusia je boleh panggil aku 'Bitch' secara outloud. Eleh, dekat mulut je panggil Bitch bitch bagai, dalam hati tuuu sayang sepah - sepah, kan kan kan? Kehkeh.
Manisnya awak ni, Fauzan. Walaupun potret lagi lawa dari rupa sebenar aku, tapi aku redo. Terima kasih, Fauzannn!

Sebagai seorang guru, jujur aku katakan, aku belum lagi menjadi seorang guru yang terbaik. Masih dalam proses belajar. Belum mampu nak mendidik anak bangsa menjadi insan berguna. Belum mampu nak menjadi seorang guru yang menyerahkan seluruh jiwa dan raga dalam memastikan kejayaan anak-anak didik aku. Aku masih belajar. Untuk menjadi yang terbaik, dan memberi yang terbaik. Aku belajar mencari tawakal dalam redo, tidak mengharapkan aprisiasi manusia, dan berkerja penuh ikhlas semata - mata kerana Allah. Perangai aku sendiri pun belum mampu untuk menjadi contoh tauladan yang baik untuk anak - anak didik. Tak apa. Tak ada manusia yang sempurna. Yang penting, jangan angkuh untuk mengaku kelemahan sendiri.

Terima kasih kepada suami, keluarga, kakak - kakak, adik, saudara mara, kawan - kawan, anak - anak murid, bekas anak - anak murid, kawan - kawan di FB, blog dan Twitter untuk ucapan, wishes dan kata - kata semangat untuk aku. Ingatan korang pada aku tu yang memang tak ada tolok bandingnya. Terima kasih sangat - sangat. Terharu bila anak murid yang dah 5-6 tahun tinggalkan sekolah tapi masih ingat lagi dekat cikgu dia sorang ni. Terima kasih sangat - sangat. Doakanlah supaya aku sentiasa tabah, sentiasa sihat dan sentiasa bersemangat untuk mendidik anak - anak bangsa yang lain macam pesen sungguh sekarang ini. Doakan supaya aku tetap menjadi seorang guru yang penuh dengan keazaman dan kasih sayang. Amin ya rabb!

SEGARIANS

Selamat hari guru untuk semua. Majulah guru untuk negara!

Dah. Babai!

9 comments :

aiman mania said...

ni mesti cikgu kesayangan ramai......and cikgu yg pandai amik hati student...kohkohkohkoh...bhahahhahahahaa...kena panggil bitch ..lol!padan muka cikgu ...hahahhahaha ....
sukaaaa....sukaaaa....penulisan santai gilo dan sgt sgt sporting ......
happy teacher's day ....aishhhh...rasa nak jd cikgu lpas baca entry nih :D

Cik Puan Bunga said...

@aiman maniaTerima kasih! :)

Cikk Mimin said...

Selamat hari guru dan selamat berpuasa MS yatt. acunn sentiasaaaa Ms Yatt ni

Dang Wangi said...

sungguh ni umur 32? petua awet muda pleaseeeee. haha.

Cik Puan Bunga said...

@Cikk MiminTerima kasih Yasminnnn! :)

Cik Puan Bunga said...

@Dang WangiHahahahahaha perli ke apa perliiii. Haha.

Innanie Ariffin said...

Part paling sronok hari guru adalah bila cikgu sporting gila on the day kan. Macam pasrah je student nak buat apa dekat dia! hahahaha :)

Cik Puan Bunga said...

@Innanie AriffinHari tu lah satu-satunya hari bebudak nak buli cecikgu dia. Haha. Miss you!

Cik Puan Bunga said...

@AnonymousThank you! :)