Tuesday, November 15, 2016

Mengandung Anak Kedua.



Assalamualaikum.

Disaat entry blog ini ditulis, aku baru je setel key in markah PT3 Bahasa Inggeris online. Cemerlang betul perasaan pada ketika ini. Rancangan Pengajaran Harian pun dah siap sampai minggu depan hari last sekolah punya. Meja pun dah siap kemas. Analisis item untuk Peperiksaan Akhir Tahun pun dah siap. Tinggal nak setelkan sijil kerja kursus untuk budak – budak SPM. Tapi sempatlah main game Book Worm dua tiga round. Baru je cecah level Grand Archivist, pastu aku kalah. Cilakak betul. Malas betul nak ulang main lagi sekali. Hari ni aku lupa bawak biskut. Jadi sekarang ni aku tengah lapar. Walaupun 15 minit yang lepas aku baru je selesai mencekik Nasi Lemak Kak Yam belanja. Berat badan sekarang dah cecah 76kg. Berat. Dengan perut yang terboyot-boyot. Tapi aku larat jalan lagi. Semalam baru je aku tawaf sekeliling BP Mall. Cari cardigan baru. Sebab cardigan aku yang satu – satunya tu dah koyak – koyak. Sendu betul. Suami kata “Kesian bini abang baju koyak – koyak.” Mithalinya isteri beliau. Taknak susahkan suami. Pakai baju koyak pun tak apa. Cantik je pun sebab aku kan natural beauty. (Muntah lumut)

Preparation baby dah 98% siap. Lagi 2% tu adalah beberapa barang yang aku lupa nak beli. Insyaallah minggu ni jugak aku siapkan. Bila dah 37 weeks ni dah matang dah kandungan aku ni. So kiranya bila – bila masa je boleh dah ni aku beranak ni. Beg untuk ke hospital pun aku dah siapkan. Letak dekat tepi pintu rumah. Senang nak capai kalau – kalau dan ada tanda – tanda nak melahirkan nanti. Perasaan ketika ini adalah tersangat nervous dan gemuruh tidak tentu hala. Siapa tak nervous oi. Beranak tu bukan macam kau sakit perut nak pergi berak. Walaupun aku dah lupa sakitnya contraction tu macamana tapi aku tau sakitnya bukan main – main. Maklumlah dah 6 tahun dah sejak aku beranakkan Adam. Adam pun sekarang dah besar dah pandai kentut dekat muka aku, dah pandai nyanyi lagu Mat Salleh dah pandai shopping baju sendiri. Aku dah lupa dah sakitnya macamana. Tak kisahlah. Yang penting sewaktu nak beranak nanti aku nak lelaki yang bertanggungjawab buat aku mengandung nanti ada dekat sebelah aku. Ini semua awak punya pasal!

Second pregnancy ni agak mencabar jugak bagi aku. Kalau masa Adam dulu time mabuk – mabuk morning sickness tu tengah cuti sekolah akhir tahun, jadi takde masalahlah kalau aku nak tertonggeng terlepek baring sambil dihurung lalat sekalipun. Tapi yang kali ni time mabuk tu terkena time sekolah. Jadi.. berperang jugaklah dengan emosi dan perasaan dan fizikal yang melepek nazak tidak bermaya. Awal – awal tu kerap jugaklah aku MC. Dalam seminggu tu 3 hari aku tak sekolah. Tapi MC tu semua aku ambik dari Klinik Kerajaan lah. Bukan dari Klinik Swasta. Karang orang kata aku membongak pulak. Time tu dah tak fikir dah apa orang nak kata. Kita tak boleh nak harapkan orang faham keadaan kita. Mungkin orang kata aku lembiklah, terlalu ikutkan perasaan lah, taknak lawan perasaan lah apa lah. Ah gasak. Yang penting aku selesa, emosi aku baik-baik sahaja dan baby pun tenang-tenang je. Pentadbir of courselah bising sikitkan. Yelah kalau dah selalu MC. Aku faham jugak situasi pentadbir. So bila pengetua suruh dapatkan surat daripada doctor yang merawat kes aku, aku dapatkan jelah. Lampirkan ke pengetua berserta dengan rekod check-up yang ada dalam buku merah tu. Setel. Habis cerita. Pulaknya rezeki aku sepanjang mengandung anak kedua ni asyik demam memanjang. Selang dua minggu mesti demam. Muntah – muntah tak payah cakaplah. Cirit – birit lagi. Sampaikan kena masuk air sebab badan kering kontang. Asyik muntah berpanjangan. Emak – emak yang tak mabuk masa mengandung tu yang sihat walafiat tu aku harap janganlah asyik nak kecam emak – emak yang senasib dengan aku ni. Terluka dan terhiris perasaan kami. Bukan sengaja nak mengada-ngada. Baling pakai batu bata karang aa.

5 bulan pertama mengandung ni, berat badan dropped dari 69.7kg menjadi 61.5kg. Wuhhh feeling betul! Lengan kecik peha kecik, perut je tak flatlah sebab ada hidupan didalamnya. Yang lain – lain semua mengecil. Muka jadi kecik. Dagu jadi lebih runcing dan mempesonakan. Tercapai hasrat nak kurus walaupun cuma seketika. Sebab masuk je bulan ke enam mengandung, tu dia. Selera makan telah kembali lalu mengqada’ mana – mana sesi makan memakan yang ketinggalan sepanjang zaman mabuk – mabuk dulu. Kebetulan pulak time tu time raya. Eh memang sedaplah makan kuih muih dengan ketupat lagi. Mulut sepanjang masa asyik mengunyah sahaja tanpa perasaan bersalah. Maka hasilnya aku naik 4kg something. Kena marah dengan misi. Stress lah misi ni. Asyik nak marah aku je. Gemuk sikit je. Bukan banyak pun.

Berlalu sahaja zaman kegemilangan aku menjadi kurus sekejap itu tadi. Berganti dengan zaman makan tanpa henti. Time ni memang seronok sebab dah tak mabuk. Dah boleh makan dan minum apa yang aku suka. Dah boleh peluk suami, dah boleh dekat-dekat dengan dia. Kalau tak sebelum ni kalau suami melintas je terus terkeluar isi perut. Kesian suami. Hopefully dia tidak merasa dipinggirkan. Tapi bila dah cergas dan bertenaga ni aku jadi suka mengecat pulak. Mengecat bilik. Mengecat dapur. Satu dapur tu aku cat. Kau bayangkan. Dengan perut yang besar ni steady je aku mengecat macam tiada hari esok. Buruh Indon pun kalau nampak kegigihan aku mengecat siang malam sampai pukul 3 pagi tu pun boleh berhenti kerja agaknya. Terus packing barang balik Indon. Tak boleh nak cari makan. Segenap inci dapur aku cat. Tanpa mengenal erti penat lelah. Perangai suka mengemas tu memang tak boleh nak dinafikanlah. Jadi aktiviti aku sepanjang mengandung ni takdelah terbaring dekat katil semata – mata. Sejuk mata bila tengok dapur dah bercat. Bangga! (Tepuk perut sendiri)

Alhamdulillah sepanjang mengandung anak kedua ni tak banyak masalah yang aku hadapi. Aku pun tak marah – marah macam masa mengandungkan Adam dulu. Baby kedua ni nampaknya lebih bertenang dan chillax sahaja orangnya. Faktor umur agaknya. Yelah dulu masa pregnantkan Adam kemain muda remaja lagi. Sekarang ni dah tua dah. Tu yang tenang – tenang aman damai tu. Walaupun aku banyak kali demam, tapi lain – lain masalah tu tak ada. Masalah kegemukan ajelah yang paling ketara sampai aku kena minum air gula je 4 kali dah. Kembang kuncup tekak menahan rasa air gula yang…hm malaslah nak cakap. HB pun turun naik. Risau jugak. Risau dekat baby sebenarnya. Takut anything jadi dekat dia. Tapi aku doakan yang baik – baik untuk dia. Semoga lahir sihat dan sempurna comel serta menawan hati macam abang dia. Amin. Insyaallah. Doakan ye kawan – kawan.


 37 weeks 2 hari (Ketika entry ini dipublish)

Sekarang ni aku tengah nervous semacam dan tak ketahuan hala menanti tibanya saat aku melahirkan. Pengalaman masa melahirkan Adam dulu sungguh menduga kesabaran dan ketabahan. Adam dulu induced. Orang kata induce ni sakit dia memang azab sikit. Wallaualam. Kalau diizinkan Allah, aku nak melahirkan baby kedua ni dengan normal, penuh kedamaian dan dipermudahkan segala urusan. Insyaallah kalau Tuhan mengijinkan. Rezeki masing – masing. Nak pergi berjihad ni. Kalau dah rezeki aku tertulis macam apa yang Tuhan mahukan, maka berikanlah aku ketabahan dan kekuatan menghadapi segalanya Ya Tuhan. Setiap hari aku berdoa semoga dipermudahkan urusan. Amin. Insyaallah.


 Kalau awak dah ready nak jumpa Amma Appa, awak keluar ye adik baby!


Engkau orang doakan ye. Due date sebenar 3 December 2016 insyaallah.

Nervous oi!

Dah. Babai!