Sawang.

Assalamualaikum. Lamanya aku biarkan blog ni bersawang. Lari kemana entah blog readers aku yang selama ni aku tatang macam minyak yang penuh. Ke masih ada segelintir yang masih menunggu - nunggu new post dari aku? Aku busy. Dan buat - buat busy. Most of the times pun aku cuma duduk tak buat apa - apa. Tapi sebab dah lama sangat tak menulis, I guess I have lost the spark to write something yang valuable dekat sini. Aku nak. Tapi tulah. Takde masa. Dan selalunya masa yang ada tu pun aku gunakan untuk benda yang entah apa - apa. Dan secara tiba - tiba, aku macam mendapat satu semangat baru bila dua minggu lepas, tiba - tiba, rakan sekerja aku menegur aku dalam satu suasana santai. Atas meja makan. Masa tu, tengah jamuan Hari Raya peringkat sekolah. Aku tengah busy melantak aiskrim Malaysia. Mungkin ketika itu sudah di batang yang keenam.

"Kau dah lama tak menulis eh Yatt."

Aku macam terkesima sekejap. Terberhenti sekejap aktiviti aku ketika itu. Aku try cari jawapan yang sesuai tapi macam takde pulak jawapan yang sesuai. Aku pun tak tahu, apa sebab sebenar aku berhenti menulis. Sebab kalau nak dikatakan aku busy, aku takdelah busy mana pun. Tapi sebab sekarang platform untuk menulis dah banyak, so aku macam lebih bebas untuk menulis di mana sahaja. Di caption Instagram, di Twitter (Aksara di twitter pun sekarang dah bertambah dah. Dah tak limited to 140 characters only. Wee!) and kalau aku nak merepek panjang sikit, aku merepek + meroyan dekat FB. Langsung aku abaikan blog ni. Jadi begitulah. Bila someone tegur yang kau dah lama tak menulis, aku rasa macam, wow. Maybe I should start something. Satu post baru untuk setiap minggu. Just to keep them updated. Ya. Maybe.

"Kau baca ke?" Aku tanya balik kawan aku tu.

"Baca laaa." Dia jawab. Bersahaja.

Then aku teringat balik kawan - kawan yang selalu suruh start aku menulis semula, students, and few yang DM asked me to write again. Aku terfikir jugak, mungkin ramai je yang tunggu aku menulis semula. Aku tak rasa penulisan aku tu penting, tapi who knows kan? Aku rasa aku dah patut menimbangkan semula semua ni. Menulis pun satu terapi. And I know that I'm good at it. Insyaallah. Banyak benda yang aku nak kongsi and aku rasa aku boleh share dengan korang semua. Apa yang jadi dalam hidup aku few years back. I need to rise again. Maybe ada yang rindu. Maybe ada yang perlukan panduan. After all, hidup ni kan lebih kepada satu perkongsian. Insyaallah.

So, okay. Korang tunggu eh.

Aku nak sapu sawang kejap.


p/s : And nak renew hosting. Dah few times diorang hantar reminder. Kehkeh.

image

3 comments

Anonymous said...

Hey very interesting blog!

Ezy Loy said...

selamat kembali menulis..
dan semoga terus bersemangat utk menulis.. =)

Anonymous said...

Undeniably imagine that which you said. Your favorite reason seemed to be on the
web the easiest factor to consider of. I say to you, I certainly get irked while other people consider worries that they plainly do not realize about.
You controlled to hit the nail upon the top and also defined out the entire thing with no need side-effects ,
people can take a signal. Will probably be back to get more.
Thanks