Sunday, June 17, 2012

Hari Ini Khas Untuk Kau, Lelaki Hebat.

Aku ingat lagi hari pertama engkau menjadi bapa kepada zuriat yang berusia separuh hari,engkau kata engkau takut.

Engkau takut engkau tak mampu untuk menjadi bapa yang baik.

Aku pegang tangan engkau dalam saki baki kesakitan selepas melahirkan.  Aku pandang mata engkau dalam - dalam, dan dengan yakin aku katakan; "Sayang, sebelum anak ini lahir lagi pun, abang dah jadi papa yang sangat hebat!"

Aku lihat engkau tersenyum, bersama sisa - sisa kerisauan.

Pertama kali tangan sasa engkau merangkul tubuh Adam yang kecil, aku lihat sejuta rasa yang sukar untuk ditafsirkan tergambar di mata engkau. Penuh rasa sayang yang sungguh takjub, penuh rasa ingin melindungi, penuh rasa ingin menemani langkah - langkah kecil yang bakal anak itu ambil. Dengan penuh takzimnya sayang, engkau menjadi Papa pada hari yang sungguh bertaqdir itu.

Photobucket


Semakin Adam membesar, semakin terserlah sifat - sifat seorang bapa yang aku idam - idamkan ada pada engkau. Engkau sabar melayan Adam. Adam sakit, maka engkaulah manusia yang sama - sama berjaga malam. Bila Adam menangis, engkau yang pertama memeluknya. Engkau sangat sabar melayan karenah Adam. Lebih sabar dari Mamanya. Engkau selalu katakan yang baik - baik untuk Adam. Memukulnya jauh sekali. Adam membesar dengan kesabaran yang engkau tanamkan dalam hatinya.

Dengan adanya Adam yang mewarisi 100% sifat - sifat aku, itu bermakna engkau terpaksa bersabar untuk dua manusia menyakitkan hati yang engkau sayang. Dan sifat sabar yang aku kagumi itu tak pernah berubah, malah semakin bertambah. Untuk itu sayang, engkau yang pertama dalam hati aku.

Photobucket

Terima kasih sayang, untuk semuanya yang engkau lakukan demi isteri dan anakmu. Mencari rezeki yang halal dan penuh barokah. Menjadi imam kepada isteri yang sering lalai dan terlupa. Menjadi teman kepada isteri yang seringkali alpa dalam menjalankan tanggungjawab. Menjadi papa yang sangat terhebat untuk buah hati kita. Menjadi pelindung yang sentiasa ada bila kami memerlukan. 


Selamat Hari Bapa, sayang. Takkan pernah cukup dengan kata - kata untuk aku aturkan buat engkau bagi menyatakan betapa aku sangat sangat menghargai engkau. Cinta dan kasih sayang, kesetiaan isterimu ini, lillahi taala hanya untuk engkau.

Salam Cinta,

Isteri Mu.

12 comments:

imantizz_truper said...

haa....sweet la CPB....hehehe

Cik Puan Bunga said...

@imantizz_truperOhoho! Malu!

Unknown said...

the handsome one adam n papa dy yg ohsem! Mama dia lagi ohsem. Semoga bahagia selalu cikgu manissss! Aminn.

INNANIE ARIFFIN said...

selamat hari bapa abg izal. bertabahlah melayan kerenah isterimu! hahahah

watyz said...

selamat hari bapa encik... :)

Khairul Bariyah said...

osemmm bangatt!!sangat terharu...

Cik Puan Bunga said...

@zera eiraTerima kasih anak murid! Terima kasih! ^^, Amin Ya Rabb!

Cik Puan Bunga said...

@Innanie | AriffinDERHAKA! HAHA!

Cik Puan Bunga said...

@watyzTerima kasih! HAHA!

Cik Puan Bunga said...

@Khairul BariyahTerima kasih! ^^,

Grez Yo said...

Alololo comelnyaaaaaa :)

Cik Puan Bunga said...

@Grez YoEheh! ^^,